tiistai 23. heinäkuuta 2013

Peltiä ja porakaivoa

Olen vähän pitänyt vapaata rakentamisesta, koska oikea käsi alkoi oireilla ja ennakoida täyttä louhahtamista. Syyt ja seuraukset sen puolen on vielä osin selvittämättä, mutta kai se täytyy laittaa rasitusvamman piikkiin.

Vaan ei auta itku rakennustyömaalla. Jotta hommat etenee, kävin eilen mittomassa ikkunat, ovet ja osan kattoa pellitysten tilaamiseksi. Päätin tilata pellit KS-Pellistä, koska omat kokemukset kyseisestä firmasta ovat positiivisia. Tänään sitten ajelin Suinulaan ja vein taasen piirustukseni mittoineen peltisepälle. Kävimme läpi tilauksen ja samalla peltiseppä oikaisi väärän käsitykseni siitä, että yläkerran ikkunoiden kohdalla olevien seinällenostojen pellit tulisivat alus- ja pintahuovan väliin. Eli oikea tapa on laittaa pintahuopa alushuovan päälle ja nostaa huopaa seinää vasten. Pelti tulee päällimmäiseksi, jottei lumi ja jää pääse nostamaan pintahuopaa. Hyvä juttu, mutta se tarkoittaa sitä, että tässä pitää pian ryhtyä pintahuovan asennushommiin. Oikea käteni hihkuu onnesta :/

Eilen sain vahvistuksen, että tiiveysmittaus tehdään perjantaina. Kävin tänään jatkamassa läpivientien tiivistelyä. Enää jäi IV-koneen läpivienti tiivistämättä, eikä vähiten siksi, ettei kyseistä putkea ole vielä asennettu. Eilisen tiedon mukaan asentajat tulevat laittamaan IV-koneen paikoilleen torstaina iltapäivällä, jonka jälkeen saan tiivistettyä läpiviennin. Eli pitäisi ehtiä komeastikin perjantaiksi.

Tiivistelyjen jälkeen jatkoin teknisen tilan seinien tasoittelulla. Viimeiseksi putsasin teknisen tilan lattian ja vedin ensimmäisen kerroksen epoksipinnoitetta lattiaan. Olin aikeissa maalata teknisen tilan lattian betonimaalilla, mutta rautakauppias sai myytyä minulle epoksipinnoitteen. pitäisi tulla parempi - ja tietysti kalliimpi. Alle kolmessa neliössä se ei kuitenkaan tunnu, kun epoksipinnoite maksoi n. 60 euroa.

Tänään tömähti postin mukana myös maalämpökaivon porausraportti ja lasku. Raportin mukaan meillä on nyt 143 metriä syvä lämpökaivo, josta pintamaan osuus on 25 metriä. Teräsputkea meni 27 metriä. Muistan, kuulleeni monta kertaa, kuinka pintamaan poraaminen on niin kauhean kallista. Meillä kallio on aika syvällä, ja porauspakettiin kuului vain 9 metriä pintamaan porausta. Lopun 18 metrin poraaminen maksoi meille 1260 euroa ylimääräistä. Onko se sitten paljon vai vähän, riippuu tietysti näkökulmasta. Tuollaisen summan voi hassata helpostikin IV-koneeseen, tai vaikka vähän suunniteltua järeämpiin maatöihin. Toisaalta vaihtoehtona olisi ollut jättää maalämpökaivo poraamatta ja laittaa ilmavesilämpöpumppu, jolloin olisi säästynyt 5200 euroa. Epäilen, että käyttökustannuksen tuskin kuolettavat tuota erotusta ihan lähitulevaisuudessa - jos ollenkaan. Siksi asia on nähtävä niin, että maksoimme tuon summan käyttömukavuudesta, johon pitää laskea mukaan myös jäähdytysilmastointi. Ilmavesilämpöpumpun kanssa viilennys olisi pitänyt tehdä todennäköisesti erillisellä ilmalämpöpumpulla, jolloin ratkaisu olisi ollut tilakohtainen.

Eli, on mahdoton perustella ratkaisuamme suuntaan tai toiseen järkiperäisin (hinta-)argumentein. Varmaa on, että halvin ratkaisu tämä ei ollut. Täytyy toivoa, että ratkaisu on kuitenkin toimiva. Sen aika näyttää ja hyvin todennäköisesti raportoin siitä tällä samalla kanavalla.

4 kommenttia:

 1. Mahtavasti olette jaksaneet kirjoitella! Kävin läpi koko bloginne. Kiinnostaisi tietää mihin kuntaan rakennatte. En sitä mistään bongannut, vai onko se tarkoituksella jätetty mainitsematta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!

   Päätimme aluksi, että emme mainitse rakennuskuntaa, mutta luulin jo lipsauttaneeni sen. Eikö sitä tosiaan löydy blogista? Pidetään se sitten vielä salaisuutena :) Pirkanmaalla ollaan, Tampereen kupeessa.

   Poista
 2. Tarkennettakoon vielä, että en minä sitä kuntaa etsiskelläkseni koko blogia läpi käynyt :D vaan oli mielenkiintoista lukea eri vaiheista. Saattaahan toki olla, että kunta on mennyt silmieni ohitse. Kangasala-Orivesi sektorilla selkeästi liikutaan.
  Joka tapauksessa jaksamista rakentamiseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En sitä epäillytkään, vaikka jokaisella lukijalla saa toki olla omat tarkoitusperänsä tekstien lukemiseen :)

   On hienoa saada uusi seuraaja ja mukava tietysti kuulla, että blogista on löytynyt mielenkiintoista sisältöä.

   Poista