torstai 13. kesäkuuta 2013

Raurottaja

Maanantaina kävi putkari vetämässä lämminvesiputket ja lattiakaivot paikoilleen. Sen jälkeen sain askarreltua loput 30 mm levyt lattiaan. Homma meni kirjaimellisesti askarteluksi, kun levymäärä oli laskettu tosi täpärälle. Asiaa ei helpottanut yhtään, että kymmenkunta levyä oli liimautunut kahden levyn yksiköksi. Nämä tuplalevyt piti splitata väkivalloin. Kun urakasta oli jäljellä wc, vaatehuone, sauna, tekninen tila ja meidän makuuhuone, levitin loput levyt lattialle suunnilleen paikoilleen ja laskin, että ainakin neljä levyä jää vajaaksi. Aloin kuitenkin liimailla levyjä paikalleen. Lämminvesiputkien kohdalla homma meni ensin hieman silputtamiseksi ja kun pääsin kylppärin ja teknisen tilan kohdalle, oli jäljellä vain kasa mosaiikkia ja hankalia putkivälejä täytettävänä. Pala kerrallaan sain alumiinieristeitä piiloon. Onneksi ilma muuttui sateiseksi ja kyseessä oli talon pimein nurkka, joten valaistuksessakaan ei ollut kehumista. Eipähän virheet näyttäneet niin pahalta.

Tiistaina lukkoseppä kävi asentamassa lukot ja helat oviin. Otimme Abloyn Sento -lukot ja painikkeet ovat Abloyn Duetto satiinikromattuna tummanharmaalla kilvellä, kuva Abloyn sivuilla. Painikkeet kyllä viimeistelevät ovet!

Eilen oli raaka päivä raksalla. Piti saada yhtä ja toista tehtyä tämän päivän lattialämmityksen asennusta varten.   Piti veistellä uretaanijämät pois lattiasta, laittaa korokkeet lattiakaivoihin, tehdä raudoitus loppuun (olimme Heikin kanssa laittaneet sunnuntaina pari verkkoa paikalleen), laittaa raudoituskorokkeet, piirtää eristeeseen väliseinät, tehdä vaatehuoneen lattialämmityksen jakotukille teline... Kun laitoin korokerenkaita lattiakaivoihin, havaitsin khh:n kaivon olevan ihan kenossa, joten piti sitten kaivaa uretaanit siitä ylös ja kikkailla kaivo suoraksi. Jossain kohtaa päivää tajusin myös, etten ollut puhkonut sokkelia porrasvarauksen kohdalta, joten siinä tuli laattaan katko. Vaikka en aluksi olisi viitsinyt, olihan sekin sitten pakko korjata.

Kun kello läheni neljää, aloin kuvitella olevani muutamaa lisäraudoitusta ja raudoituskorokkeita vaille valmis. Mitä vielä! Vastaava mestari tuli käymään ja mainitsi nipun pieniä askareita, jotka olisi fiksua tehdä ennen valua. Esimerkiksi suojata ovet ja ikkunat muovilla. Yleisesti olen ollut varsin laiska rakennusaikaisissa suojauksissa ja täytyy myöntää, että aina se on kilahtanut omaan nilkkaan. Niinpä vihdoin otin opiksi ja lähetin Merjan hakemaan muovia Rautiasta. Kelmutin puolitoistametrisen kaistaleen ulkoseiniä, jottei tarvitse sitten kihnuttaa betoniroiskeita rungosta kipsilevyjä asennettaessa. Eli kiitokset vaan Timolle vinkistä :) Päivän taittuessa iltaan sähkäri poikkesi paikalle ja saimme saarekkeen putkitukset laitettua. Pähkäilimme myös jatkoaikataulua. Tuntuu omituiselta keskustella sähkövetojen tekemisestä, kun eikös silloin hommat ala olla jo aika pitkällä?!

Niin, ja siinä iltapäiväaikaan kaveri soitti. Oli havainnut blogikuvista, että 30 mm levyt eivät olleetkaan R-laatua, vaan levyjä, joista valmistetaan Anselmia (uretaani + kipsilevy). Olin saanut vääriä levyjä ja koska R-levyt ovat itselleni varsin tuntematon tuote, en havainnut tuotteen olevan väärä. Käyttämissäni levyissä on uretaanin molemmin puolin liimattuna paperi. Betonilaatan puolella tuo ei haittaa, mutta alumiinilevyä vasten tilanne onkin hankalampi, jos sinne väliin pääsee vettä. Miten kävikin niin hyvä tuuri, että päätin vaahdottaa levyjen saumat! Olisi kyllä ollut fiksua vaihtaa nämä asentamani levyt, mutta lattialämmitysasennus ja lattiavalu oli jo buukattu tälle viikolle. Fiksu mies olisi ottanut tässä kohden aikalisän ja repinyt levyt lattiasta pois, mutta nyt aikataulu ajoi järjen ohi. Vastaavan mestarin kanssa päätimme laittaa muutaman mittauspisteen eristeisiin, jotta kosteudet saadaan mitattua laatan pinnan lisäksi myös 30 mm ja 100 mm eristeiden välistä. Laitoinpa pari pistettä myös 100 mm eristeen ja soran väliin asti. Raportoin sitten myöhemmin, rakensinko silkkoa ja sekundaa.

Tänään puhelin soi vähän ennen kasia. Lattialämmitysasentaja soitti ja epäili, etten ollut tehnyt väliseinien sokkeliin läpivientejä putkia varten. Olisivat kurkanneet radonkaistan alle :) Puoli ysiltä asennustyö oli käynnissä


ja puoli viideltä työmaa oli jo tyhjä asentajista.Huomenna siis laatan valu.

2 kommenttia:

  1. Huh huh. Tämähän alkaa kuulostaa jo ihan raksaprojektilta :) Meillä talonrakennus on vielä niin alkutekijöissä, että ollaan melko kiireettömästi saatu hommia tehdä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista!

    Kyllä tämä paikoin tuntuu ihan siltä, että rakennamme taloa :) Maaliskuun aloituksen jälkeen asiat ovat rytisseet eteenpäin yhdessä hujauksessa.

    On hyvä, että on välillä aina tällaisia välietappeja, kuten talopaketin toimitus ja laatan valu. Aikaraja pakottaa tekemään, mutta sitten voi vähän löysätä sen jälkeen. En esimerkiksi ottanut IV-kanavien asennusta ensi viikolle, koska muutoin olisin joutunut tekemään läpiviennit nyt viikonloppuna. Yritän silti välttää työmaan seisomista. Rauhallisesti kiiruhtaen edetään.

    VastaaPoista