tiistai 28. toukokuuta 2013

Mystinen hopeinen Spu-mies

Mutta alkuun pätkä ulkovuorta. Melkein takaseinällinen.


Tuo oli viikonlopun tulos. Vähän piti raapia päätä noiden kevennysten kanssa (koko seinän korkeudelta saunan ikkunan kohdalla tuossa etualalla ja molemman kahden ikkunaparin välissä taempana). Talotekolta ei tullut mitään ohjetta vuorin teosta. Onhan tuo järkeiltävissä. Mutta kun tekee elämänsä ensimmäistä talon ulkovuorta, ei osaa ihan kaikkea huomioida. Kuten sitä, että nurkissa vuori kannattaa laittaa n. 40 mm yli reunimmaisesta koolauksesta. Siksi aloitinkin homman takaseinästä :) Naulat eivät ole täsmällisissä riveissä (ovat ehkä sivarinauloja?!), mutta tämä on niitä asioita, joissa oikasen pikkasen. Kun tekee itse itselle, saa myös itse päättää, minkälaisen jäljen hyväksyy. Epäilen, että vastaava mestari kyllä huomauttaa asiasta :)

Osakan naulain toimi ihan hyvin. Välillä, lähinnä oksien kohdalla, jää naula ylös, ja toisinaan naulain ei syötä naulaa. Mielestäni naulain on silti ihan riittävän hyvä amatöörirakentajalle. Jos alan tehdä näitä ammatikseni, hankin sen Sencon. Ja pitkän passin niitä suoria naularivejä varten.

Huomenissa jatkan vuoren parissa. Ehkäpä viimeistelen tuon sivun myöhmmin ja teen koolaukset muille seinille. Saas nähdä.

Hopeinen Spu luo seinälle höyrynsulkua.Olen muutamaan otteeseen töissä keskustellut siitä, kuinka toisen keskusteluun osallistuvan osapuolen mielestä nykyään rakennetaan liian tiiviitä taloja. Jotkut puhuvat muovipusseista ja kuinka paha siellä on asua. Me ei ainakaan muuteta muovipussiin, ehkä sitten paremminkin paistofoliovuuassa. Usein kuulee, kuinka ennen vanhaan ei rossipohjalla varustetuissa hirsitaloissa koskaan kärsitty sisäilmaongelmista ja rakenne ei koskaan homehtunut. Kovin vain unohdetaan mainita, että nurkista veti niin, ettei tuohivirsut pysyneet jalassa. Eikä taloissa muuten ollut vesijohtoja vedettynä sisälle. Itse olen sitä mieltä, että tiivis ja kosteusteknisesti mahdollisimman luotettava rakenne yhdessä oikein toimivan ilmanvaihdon kanssa on hyvä ratkaisu. Tiiveys tulee ongelmaksi vain silloin, jos rakenne tehdään huolimattomasti tai rakennusmateriaalit pääsevät kastumaan rakennusvaiheessa. Kosteusteknisellä luotettavuudella voi tässä tapauksessa tarkoittaa vaikka sitä, että tilan jäähdyttämisellä ei pilata rakennusta. Tällä termospulloratkaisulla siitä ei pitäisi olla huolta.

Siksi me muutamme folioaskiin. Tulevaisuus näyttää, oliko ratkaisu oikea.

Vuodatuksen jälkeen todettakoon, että Talotekon kaverit olivat saaneet ikkunat tiivistettyä ja melkein kaikki Spu-levytkin oli jo asennettu. Omakohtainen kokemukseni Sauna Satujen asentamisesti ei ollut yhtä jouhea. Syksyn koittaessa saanen senkin askareen selättämiseen taas uuden mahdollisuuden.

1 kommentti: