sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Yleisvalaistus ledinauhoilla

Valaistus on LVI-tekniikan ohella toinen hankala osa rakentamista. Olemme asuneet vain heikosti valaistuissa asunnoissa, joissa on huoneessa aina se yksi klassinen hehkulamppu tuikkuna. Jotain siis piti / pitää keksiä talon osalta, ettei jatkossakin asuta hämäryydessä. Yksi osa meidän hämäräkammon kaatoa oli laittaa paljon ikkunoita, etenkin olohuone - keittiö - ruokailutila -akselille. Myös valaistus vaatii silti jtain muutakin kuin ne perinteiset kattoriiputtimet.

Aluksi innostuin Hellan Universal Design Spot S100 -valaisimista, mutta kovin olisi käynyt kalliiksi valaistuksen teko. lisäksi kattoon olisi saanut laittaa sopit jos toisenkin, ennen kuin valoteho olisi ollut riittävä.

Sitten hurahdin ledinauhoihin. Pitkään surffailtuani ja asiasta parin kaverin kanssa keskusteltuani, päädyin siihen, että kokeilemme yleisvalaistuksen tekoa ledinauhoilla. Epäsuora valaistus on päivän sana. Niinpä ajattelin laittaa seinille lähelle katon rajaa valolistan ja ohjata valokeilan viistosti kattoon. Eräs kaveri kuitenkin sai käännettyä mieleni niin, että suuntaankin valokeilan alas. Ledinauha upotetaan seinän viereen kattoon asennettavaan U-listaan tai kattolistan taakse, jos laitamme kattolistoja. Kattopinnaksi tulee maalatut kipsilevyt, joten sen puolesta listoja ei välttämättä tarvita.

En tietenkään ole ihan varma tämän ratakaisun toimivuudesta, joten pitäähän se kokeilla ennen kuin koko kämppä on nauhaa pullollaan. Niinpä tilailin interventin ihmeellisestä maailmasta pari muuntajaa, pari ledinauhaa ja yhden himmentimen. Muuntajat ja yksi nauha on jo kotiutunut, joten pääsin kokeilemaan, miltä viritelmä vaikuttaa. Tämä nauha oli lämmin valkoinen 3600 K ja teho 60 W / m.


Ajattelin laittaa kaksi tällaista nauhaa / makuuhuone ja kytkeä nauhan himmentimen perään. Tällä kokeilulla vaikuttaisi, että himmentimen tarpeen kanssa on vähän niin ja näin. Toisaalta tunnelman nimissä valoa voi aina leikata.

Mutta palailen tähän asiaan jahka himmennin ja toinen nauha joskus saapuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti