tiistai 20. marraskuuta 2012

Sananen taloautomaatiosta

Kun talon suhteen ei oikein mikään etene mihinkään suuntaan, olen tutkaillut, mitä vaihtoehtoja taloautomaatioon on tarjolla. Ja onhan niitä. Raskaampaa sarjaa olevista tutkiskelin EBTS:ää (http://www.ebts.fi/) ja KNX:ää (http://www.knx.fi/). Väylätekniikalla saisi kodista varsinaisen hifistudion. Näistä EBTS:llä oli nettisivuillaan kyselylomake, jonka tulin täyttäneeksi. Saa nähdä, mitä ssähköpostiin kilahtaa sieltä suunnalta. KNX on standardoitu, joten se olisi pitkäaikaisena sijoituksena kaikkein järkevin vaihtoehto. Haittana tuntuisi olevan varsin suolainen hinta, sekä suunnittelijoiden ja toeuttajien vähyys. Pahin kompastuskivi näistä on kuitenkin hinta. Siinä missä automaatio varmasti lisää asumismukavuutta ja turvallisuuttakin, en ole valmis sijoittamaan siihen kymppitonnia.

Sitten vastaan tuli Ouman plus (http://www.ouman.fi/fi/ouman_plus_ka/), joka on kahta edellistä kevyempi ratkaisu. Tämä näkyy esimerkiksi valo-ohjauksessa. Silti Ouman Plussalla saa ohjattua mm. ilmanvaihtoa, lämmitystä, veden pääsulkua, murtohälyytintä. Eli oikestaan juuri kaikkea sitä, joka itselle olisi tärkeää. Oumanin automaatiojärjestelmästä löytyy jonkinlaista tietoa esimerkiksi tästä opinnäytetyöstä. Ainakin interventin ehdottoman luotettavien (?!) tietolähteiden mukaan Ouman Plussan kustannukset pitäisi olla ihan maltillisia, eli jossain kolmen - viiden tonnin kieppeillä ilman asennusta.

Automaation tulisi meillä hoitaa seuraavat tehtävät:
  • kotona / pois -kytkentä
  • murtohälyytin
  • ilmanvaihto
  • lämmitys
  • ulkovalot
  • autojen lämmityksen ohjaus
  • veden pääsulkuventtiilin ohjaus
 Nyt alkaa käytännössä olla itsellä jonkinlainen käsitys siitä, mitä ollaan tekemässä. Toki ajatukset tarkentuvat kustannusten ja etenkin LVISA-suunnittelijoiden ajatusten mukaan. Lisäilen tänne ajatuksia sen mukaan, kun asiat selkenevät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti