torstai 24. heinäkuuta 2014

Takan korvausilma osa II

On jäänyt bloggaamatta takan korvausilmapähkälyn toinen osa, eli toteutus ja toiminta. Nyt on sopiva väli korjata tilanne, kun aiheesta tuli kyselyä.

Toteutimme takan korvausilman tulon seuraavasti. Olohuoneen seinälle 1 metrin korkeuteen takan läheisyyteen laitettiin korvausilmaventtiili seinälle takan läheisyyteen.

Takka ja orvausilmaventtiili. väimatka noin 1,5 metriä.
Takan korvausilmaventtiili.
Seinärunko on tuossa kohtaa 150 mm, joten seinän sisällä mahtuu kulkemaan tavallinen 110 mm viemäriputki, joka kääntyy jyrkällä mutkalla tuohon seinälle, jossa siis tuo 100 mm lautasventtiili. Viemäriputki menee lattiavalun läpi täyttöihin, jossa putki kulkee hieman viettäen ulos sokkelista. Putkessa on hyvä olla pieni kaato ulos, jotta jos putkeen joskus mahdollisesti muodostuu vettä, seei jää talon alle. Sokkelin ulkopuolella on tavallinen tuuletuspaalu.

Takan korvasuilman tuuletuspaalu.
Viime talvi oli aika leuto, mutta polttelin takassa valkeeta aina silloin tällöin. Lattialämmitys reagoi pienellä viiveellä säävaihtelujen aiheuttamiin ulkolämpötilaheilahteluihin, joten takalla on kiva tasailla kylmiä hetkiä. Ennen takan sytyttämistä venttiili auki ja hiilloksen kylmettyä venttiili kiinni. Hyvin on toiminut.

Mutta. Meillä oli koko talven talo hieman ylipaineinen, joten tuo ei ole vielä ollut todellisessa tulikokeessa. Tuo on kuitenkin niin helppo tehdä rakennusvaiheessa, että tekisin tuon aivan varmasti uudestaankin. Tekee korvasuilman takalle miten tahansa, kannattaa suunnittelussa mielestäni huomioida kaksi asiaa, jotka koskevat lähinnä venttiilin sijoittelua. Korvausiomaventtiilin olisi hyvä voida sulkea ja koko putki olisi hyvä voida puhdistaa.

Ensi talvena voin raportoida systeemin toimivuutta, kun talo on alipaineinen.

2 kommenttia:

 1. Moikka,

  Meillä tulossa samanlainen takan korvausilma systeemi ja jäin kuitenkin vielä pohtimaan postauksestasi että mikäköhän tuo lautasventtiilin tyyppi/malli teillä on? Itse mietin tuota Pisla 261 100 mm tuloilmaventtiiliä, mutta jäin miettimään että soveltuukohan tuohon :)

  Kiitos vastauksesta etukäteen. Terveisin Maarit P.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve,

   Meillä on Fläkt Woodsin KTS-100 ON. Eipä tuo mennyt ilman sovittelua ja venttiilin kiinnitystä voisi vieläkin parannella.

   Tästä tuloilmaventtiilistä (ja meidänkin blogista ja ratkaisusta) on keskusteltu Lämpöpumppufoorumilla: http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=21667.40;wap2

   Olin kirjoittanut, että Tulikiven venttiiliä ei saa kiinni, mutta se on väärää tietoa. Tulikiven venttiileistä löytyy sivuilta: http://www.tulikivi.fi/tuotteet/Korvausilmasarjat

   Lämpöpumppufoorumilla spekuloitiin takan ja venttiilin välille muodostuvasta vedosta. Takkaa on polteltu erilaisissa sääoloissa, eikä veto tuossa välissä ole havaittava.

   Kuten foorumilla todetaan, on tuo tuloilmaputki syytä eristää seinän sisällä olevilta osin.

   Poista