tiistai 9. joulukuuta 2014

Takuukorjaukset osa I: ledinauhat

Vuosi on asusteltu omassa talossa. Vuoden aikana ehtii korjailla yhtä ja toista raksailun aikana vähän toiella kädellä tehtyä. Vuoden aikana ehtii myös huomaamaan ne pienet asiat, jotka tekisi toisella tavalla, jos rakentaisi nyt. Mutta keskitytäänpä nyt niihin fiksailuihin.

Tämä ensimmäinen osa käsittelee ledinauhoilla tehtyä lisävalaistusta. Nauat ovat toimineet hyvin. Ihan pimeimpään aikaan niiden valo ei riitä pelkäksi valaistukseksi, mutta suurimman osan vuodesta ne riittävät mainiosti. Asentamani nauhat ovat suhteellisn pienitehoisia (12 V, 4,8 W/m). Alkujaankin näillä oli taroitus kokeilla nauhojen käyttökelpoisuutta valaistuksessa ajatuksella "jos eivät toimi, ne voi dumpata ilman hampaiden kiristelyä".

Olohuoneessa palkin kyljessä on pätkä nauhaa, jonka kyljessä kulkee toisen ikkunaseinän virtajohto. Laitoin johdon aikanaan kuumaliimalla kiinni, mitta liimaus petti ja johto alkoi reposottmaan listan välistä. Liimasin johdon uudestaan, mutta eipä liimaus kauaa kestänyt. Asia sai jäädä hautumaan.

Nyt sain viimein aikaiseksi tehdä asialle jotain. Päätin hoitaa kaksi asiaa samalla kertaa. Johdon korjaaminen ja ledinauhojen nostaminen listakuopasta enemmän esille, siten että valaisuteho kasvaa. Olen pitkän ajan saatossa kehitellyt asiaan ratkaisunkin, joka on tietysti niin yksinkertainen, että harmittaa. Harmittaa se, miksen heti tehnyt sitä näin.


Eli ledinauhan alle poikittain valkoinen puulista, joka on sahattu n. 17 mm leveäksi. Kaareva peitelista on 30 mm, joten nauha jää sen taakse vielä piiloon. Samalla korokelistan ja peitelistan väliin jää ura, josta ikkunaseinän virtajohto ei voi pudota.


Lopputulos on toimiva ja tyylikkäämmin toteutettu kuin alkuperäinen. Sehän on tietysti fiksailun perusedellytys. Ledinauha on  nyt sen verran lähempänä peitelistan pintaa siten, että nauhanvalokuvio, eli yksittäiset ledit, ovat näkyvillä. 30 mm syvyydestä yksittäiset ledit näkee vain katsomalla suoraan alhaalta ylös.



Nyt olisi sitten viriteltävä loputkin nauhat samalla tavalla. Samalla saatan lisätä pienen pätkän nauhaa erkkerin seinille.

2 kommenttia: