perjantai 3. tammikuuta 2014

Valaistus ledinauhoilla

Suunnittelin toteuttavani talon yleisvalaistuksen ledinauhoilla. Aloin hieman epäröidä tuota ratkaisua ja lopulta supistin ledinauhojen käyttökohteiksi ainoastaan olohuoneen, tyttöjen makuuhuoneet ja työtasojen valaistuksen.

Myös valaistuksen tekeminen ainakin osittain epäsuorana vakutti mielenkiintoiselta, vaikka en mitenkään erityisesti vierasta ihan tavallisia lamppujakaan. Testauksen jälkeen totesin, ettei ledinauhoja kannata suunnata ylös kattoa kohden, koska sitten pitäisi asennella tehokkaampia ledejä ja siinähän sitä sähköä sitten alkaa kulua.

Ei silti, en nikkaroinut tällä kertaa mitenkään erityisesti sähkönsäästömielellä.

Jätin olkkarin ja tyttöjen makuuhuoneiden kattolistojen nikkaroinnin myöhemmälle ajalle, koska valaistussuunnitelmani vaati hieman kehittelyä. Lopulta vain tartuin toimeen kolvailin tyttöjen huoneiden kattoon nauhat. Käytin Valotornista ostamiani ledinauhoja, joiden teho on 4,8 W / m. Värisävynä päivänvalo. Päädyin näihin hintaperusteisesti, vaikka esimerkiksi valokas.fi julistaa, ettei halpaa ledinauhaa kannata käyttää. Itse en tohtinut lähteä kalliilla liikkeelle, vaan mieluummin kokeilen ideaa halvoilla, jotka korvaan tarvittaessa joskus sitten paremmilla, jos idea on toimiva. Liimasin nauhat suoraan maalattuun levypintaan. Tyttöjen mentyä nukkumaan, kuului makuuhuoneista ropina, kun ledinauhat tulivat alas.

Tohtori korjasi asian tietysti kuumaliimalla. Kuumaliima on tohtorin sinitarraa, sillä korjaa kaiken. Se sopii minulle erittääin hyvin myös siksi, että vaikka liimaaminen yleensä perustuu kemiaan, kuumaliimassa sovelletaan fysiikkaa. Sopii fyskaalista kemiaa lukeneelle rakentajalle.

Tuolla tiedolla liimasin nauhat suoraan kiinni kuumaliimalla. Ennemmin irtoaa tasoite levystä kuin nauha maalipinnasta.


Listojen nikkaroinnin aloitin olkkarista.




Ruokaerkkerin ledinauha.

Olohuoneen ja käytävän rajaavasta palkista tuli hieno, kun sen valaisi ledinauhalla. Valo korostaa palkin puupintakuviointia. Juuri näin sen suunnittelinkin (= oli ihan puhdas vahinko?!).

Palkki valaistuna ledinauhalla.

Enää en ole kateellinen VillaTykin mustasta palkista :)

Kiintoisaa tässä on tietysti nauhojen valoteho. Yleisvaloksi niistä ei yksinään ole. Pitäisi olla enemmän tehoa. Työtasoissa käytin 9,6 W / m tehoista nauhaa. Siinä voisi olla potkua paremmin yleisvalaistuksenkin tekoon.

Itse olen kuitenkin lopputulokseen erittäin tyytyväinen. Samme nauhoista hyvän tunnelma- / lisävalaistuksen.

2 kommenttia:

  1. Ledinauhat korostavat kaikkea mitä alla sattuu olemaan. Erittäin oivasti ne näyttävät kipsilevyjen saumanauhat, myös sellaiset jotka on tehnyt ammattilainen. Ilman ledejä niitä ei näe. Tauluja odotellessa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Kai siihen tottuu. Harmaakaihi viimeistään himmentää sitten pahimmat fibat.

      Tänään aloin miettiä, että asensin nauhat hieman turhan syvälle listan taakse. Olisi pitänyt laittaa jotakin korokkeeksi alle. Leikattu puulista tms. Ei menisi niin paljon valoa hukkaan. Nooh, korjaan sitten, kun ei ole muuta tekemistä ;)

      Poista