tiistai 24. kesäkuuta 2014

Kotiloimu Reilu

Torstaina 18.6. Kotiloimun Lindström kävi ReiluTM -paketin tiimoilta visiitillä. Käynnin tarkoituksena oli talotekniikan käyttöönopastus ja laitteiden tarkistus.

Meillä on ollut asennuksen jälkeen peniä ongelmia lattialämmityksen kanssa (kierrosta tippuivat paineet) ja ilmanvaihdon kanssa. Sain lopulta lattialämmityksen täytettyä (usean viikon prosessi) ja nyt on menty puolisen vuotta siten, että paineet pysyvät kohdillaan. Tuo ongelma on siis ratkottu. Lattialämmityksen kanssa pelatessa menivät jakotukkien säädöt pipariksi, joten virtaukset piti säätää uudelleen. Tämä olisi ollut Kotiloimun aliurakoitsijan Holvastin LVI-palvelun homma, mutta heistä ei kuulunut, lupauksista huolimatta, pihaustakaan MLP:n asennuksen jälkeen. itselleni ei ollut mitenkään yllätys, että Kotilimu ei tee enää yhteistyötä kyseisen yrityksen kanssa. Tein jakotukkien säädöt itse. Homma oli kyllä varsin yksinkertaista; Topwayn jakotukit ovat varsin selkeitä vimputtimia.

Ilmanvaihdon kanssa ongelma onkin sitten kinkkisempi. LVI-suunnittelija oli piirtänyt IV-koneen tulokanavan liian suureksi ja työmaalla havaittujen rajotteiden takia tulokanava on myös todella lyhyt, joten IV-kone hörii liikaa ilmaa sisään. Vastaavasti yläkerta on meilla vain varauksena (rahaa sen rakentamiseen ei ole näkäpiirissä ja tarvetta sille ei ole ainakaan toistaiseksi), joten IV-kone on vähän ylimitoitetttu tämänhetkiseen tarkoitukseen. Näiden kahden summana kävi niin, että IV-koneelta loppui säätövara ja talo jäi ylipaineiseksi. Tämä taas ei ole hyväksi talolle, koska ylipaine puskee kosteutta rakenteisiin. Pitkäaikaisella ylipaineistuksella pilataan siis talon rakenteet. Toisaalta ylipaineistysta saatetaan käyttää homevaurioisissa rakennuksissa viimeisenä keinona mikrobien pitämiseksi rakenteissa (alipaine kun taas vetää tavaraa rakenteista ja siten esimerkiksi mikrobeja epätiiveyskohdista). Niinpä talo on erittäin suotavaa saada alipaineiseksi. Periaatteessa tulo-/poistoilman tasapaino olisi kaikkein paras ratkaisu, mutta käytännössä tietyssä ulkoilmanpaineessa tehty tasapaino katoaa säätyypin muuttuessa ja rakennus muuttuu ylipaineiseksi tietyissä tilanteissa. Talot rakennetaan alipaineiseksi tämän välttämiseksi.

Ongelmaa yritettiin ratkoa asentamalla iris-pelti IV-koneen tulokanavaan, mutta tämä ei auttanut. Niinpä pallo siirtyi Systemairille (laitevalmistaja), jolta tuli ratkaisuehdotuksena joko kuristaa tuloilma vakiovirtasäätimellä (aiheuttaa paljon meteliä) tai vaihtaa IV-koneen ohjainkortti pienemmän laitteen kortiksi, jolloin säätörajat sopivat meidän taloon (tällöin kortti pitäisi vaihtaa, jos yläkerta rakennetaan). Kaikessa tässä kului yllättävän paljon aikaa, ehkä siksi, että Systemairin edustajan mukaan vastaavaa ongelmaa ei ole tullut ennen vastaan. Kun sitten pienemmän koneen kortti piti asentaa paikoilleen, ilmoitti Systemairin edustaja, että heiltä oli tulossa uusi säätökortti, jossa riittää säätövara yläkerran kanssa ja ilman. Niinpä jäimme odottelemaan tämän kortin tuloa. Parisen viikkoa sitten kortti oli Systemairin edistajalla Suomessa, mutta vielä sitä ei ole saatu asennettua meidän koneeseen. Hieman malttamattomana odottelen, että tuo asia saataisiin pois päiväjärjestyksestä.

Lindströmin visiitti oli varsin hyödyllinen. Sain MLP:n FEK-kauko-ohjaimen toimimaan (oli pieni asetusvika). Vaihdoimme IV-koneen suodattimet ja tarkistimme MLP:n käyttämää sähkötehoa ja vertasimme sitä tuotettuun lämmitystehoon. Nämä tiedot saa kätevästi luettua Stiebel Eltronin pumpulta. Pumppu on toiminut elokuusta 2013 lähtien COP-arvolla 4,55. Tuo on mainio lukema, kun pumppuvalmistajien parhaat teoreettiset lupaukset pyörivät 5:n hujakoilla. Pumpulta nähtiin myös, että pumppu oli käyttänyt sähkövastusta alle tunnin koko käyntiaikanaan.

Yhteenvetona Kotiloimun toimituksesta:

 • Palvelu toimii hyvin ja kysymyksiin saa vastauksen sähköpostilla viipymättä ja puhelimeen vastataan aina. Palvelu oli hyvää ennen kaupantekoa, rakentamisen aikana ja vielä talon valmistuttua. Myynnin puolella Lindström on hoitanut hommansa kiitettävästi, kiitos!
 • Kotiloimun toimittamat laitteet:
  • MLP Stiebel Eltron WPC 5: Toiminut yskimättä. Hyvä toteutunut lämpökerroin. Helppokäyttöinen. Kauko-ohjain lisää käyttömukavuutta.
  • IV-kone Systemair VR 700 DCV: Helppokäyttöinen. Ongelmia yläkertavarauksen kanssa, ratkaisu tulossa. Ei jäätymisongelmia edellistalvena.
  • Lattialämmitys Topway: Helppokäyttöiset jakotukit. Termostaateissa monipuoliset säätömahdollisuudet.
  • Maaviileä IV-viilennyspatterilla: Tässä kiertovesipimppu kierrättää kaivon liuospiirin nestettä viilennyspatterissa, joka viilentää tuloilmaa. Ehdottoman hyvä tapa viilentää talo. Käyttömukavuus täysi 10. Suosittelen!
 • Kotiloimun alihankkijat:
  • Holvastin LVI-palvelu: lattialämmityksen ja MLP:n asennus. Hoitivat asennuksen, mutta jättivät jälkihoidon tekemättä.
  • RepAir: IV-kanavat. Hyvää palvelua! Hoitivat asennuksen mallikkaasti ja yrittivät osaltaan ratkoa ilmanvaidon tasapaino-ongelmaa. Suosittelen!
  • Pirkanmaan Putkipalvelu: KVV-tytöt. Nopeaa ja reipasta palvelua. Suosittelen!


Todettakoon vielä, että LVI-suunnitelmat tehnyt Insinööritoimisto Vesitaito Oy reagoi varsin ynseästi ilmanvaihdon tasapaino-ongelmaan. Ilmoittivat, ettei ole heidän vastuullaan. Siitä huolimatta, että IV-tulokanava on piirretty liian suureksi. Vastuunvälttely johtunee siitä, että LVI-suunnitelmat maksavat alle tonnin, ei siitä paljoa kateta korjauksia rakennuskohteeseen. Toivottavasti ottivat silti tästä tapauksesta opikseen, ettei homma kuittaannu vain olankohautuksella.

---

EDIT 30.6.2014: Insinööritoimisto Vesitaito Oy:n Virkkunen soitti minulle tänään ja keskustelimme asian kulusta. Vesitaito oli sopinut Kotiloimun kanssa, että yritykset maksavat puoliksi tulokanavan vaihtamisen ja säätöpellin asennuksen. Edellinen kappale perustui kuulopuheisiin, en ole aiemmin ollut itse yhteydessä Vesitaitoon tästä aisasta.

Todettakoon vielä, että Virkkunen kertoi, että IV-koneissa yleensä on säätövaraa niin, ettei tällaista ongelmaa synny ja myös Systemairin uudemmissa koneissa tuota säätövaraa on.

---

LVI-hommien osalta homma alkaa olla taputeltu. Ilmoittelen vielä, miten IV-koneen ohjainpiirin kanssa käy.

4 kommenttia:

 1. Terve!

  Kahlasin bloginne likipitäen läpikotaisin yhdessä illassa. Aloitin maaliskuusta 2013 ja luin loppuun saakka. Päädyin blogiinne, kun etsin kokemuksia Topway-lattialämmityksestä. Merkki on itselleni aivan vieras ja halusin etsiä näkemyksiä sen toimivuudesta.

  Olemme itse aloittelemassa omakotiprojektia toiselle puolelle Tamperetta. Olemme keskustelleet myös KotiLoimun kanssa kertaalleen ja on hyvä huomata, että heidän jutuilleen on katetta.

  Mikko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Hienoa, jos blogista oli sinulle hyötyä.

   Topway oli itsellenikin vieras juttu, eikä siitä paljoa löydy tietoa edes kaivamalla. Olen kuitenkin ollut valintaani tyytyväinen. Tuotteessa oli hinta kohdallaan ja ominaisuudet ovat olleet hyviä. Järjestelmän silmämääräinen laatuvaikutelma on hyvä, eli osat jämäkkiä, ei mitään rimpulaa. Alun ilmaongelmien jälkeen lattialämmitys on pelannut hienosti.

   Poista
 2. Moi! Löysin juuri bloginne ja kerrankin hieno yhteenveto aiheesta. Olen näitä etsinyt mutta suurin osa rakennusblogeista ei käsittele tekniikkaa kauhean syvällisesti. Jos saan kysyä, niin otitteko monelta toimijalta tarjoukset LVI-urakkaan? Ja miksi päädyit Kotiloimuun?
  Meillä on tarjouskierroksen juurikin menossa ja Kotiloimu myös mukana kuvioissa. Tarinaa löytyy latotalo.blogspot.fi.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista