lauantai 7. syyskuuta 2013

Lottoarvonnassa lattian kosteudet

Eilen mittasimme ensimmäisen kerran kosteudet valuun asentamistani mittauspisteistä. Lattia valettiin 15.6., eli lattia on nyt kuivunut tasan 12 viikkoa. Lattiaa on lämmitetty 11 päivää 20,0 °C:een menovedellä. Mittaukset tehtiin Vaisalan kosteusmittarilla. Tulokset ovat seuraavat.

Kodinhoitohuone:
  • laatta / 30 mm eriste: lämpötila 19,9 °C, kosteus 78,8 %
  • 30 mm eriste / 100 mm eriste: 19,1 °C, 78,6 %
  • 100 mm eriste / sepeli: 14,9 °C, 79,9 %
Keittiö:
  • laatta / 30 mm eriste: 18,6 °C, 81,6 %
  • 30 mm eriste / 100 mm eriste: 18,0 °C, 76,2 %
  • 100 mm eriste / sepeli: 15,8 °C, 77,5 %
Siirin huone:
  • laatta / 30 mm eriste: 18,7 °C, 79,9 %
  • 30 mm eriste / 100 mm eriste: 18,5 °C, 70,9 %

Ensimmäinen johtopäätös on, että lattiaeristeet näyttäisivät todistettavasti pitävän lämpöä. Ihan kiva :) Toisekseen lattian lämpötila on keskellä taloa (kodinhoitohuone) korkeampi kuin reunoilla (keittiö ja Siirin huone). Tämä johtunee siitä, että kodinhoitohuone on mittauspisteistä lähimpänä jakotukkia. Keittiön ja kodinhoitohuoneen mittausten eroja vertailtaessa nähdään myös, että maa on viileämpää talon keskellä. Tuo asteen ero voisi selittyä sillä, että aurinko paistaa melkein koko päivän talon sokkeliin keittiön puolelle. 

Eristeiden välissä kosteus on pienempi kuin eristeen ja betonilaatan välissä. Kodinhoitohuoneessa tämä ero on pienin, joten siellä on voinut päästä vettä valun yhteydessä eristeiden väliin.

Mielenkiinnolla jään odottamaan ensi maanantaita, jolloin paljastuu betonin kosteuden tällä hetkellä. Teoriassa betonilaatta vaatii kuivuakseen yhden viikon / cm. Näin ollen meillä lattia (10 cm laatta) olisi kuiva, jos kuivumisolosuhteet olisivat optimaaliset. Näin ei tietystikään ole, koska kesällä ilmankosteus on varsin korkea ja se hidastaa kuivumista merkittävästi. Todettakoon vielä, että rakennusohjeen mukaan lattian voi päällystää, jos laatan kosteus on alle 85 % (tosin ainakin palaparketti vaatii kuivemman lattian). Töiden puolesta sanoisin tuon 85 %:n olevan liian märkä. Kosteuden pitäisi olla jossain 75 %:n luokissa, jotta oltaisiin turvallisilla vesillä. Tämä on sellainen asia, jossa ei kannattaisi hosua, mutta rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että tuskin alan itsekään odottelemaan ylimääräisiä, jos pitää valita muuttopäivän ja kuvuuden välillä. Meillä on tosin nyt lämmöt päällä ja maanantaina laitetaan kanavapuhallin keittiön poistoputkeen. Näin saadaan lattiaan lämpöä ja sisäilma liikkeelle, joten laatan kuivumisen pitäisi nopeutua. Hätätapauksessa voidaan harkita myös sisäilman kuivattamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti