Olemme siis päättäneet, että takalle tehdään korvausilmaventtiili. Hyvä. Mutta miten se toteutetaan? Se onkin hankalampi kysymys. Ei vähiten siksi, että hyvin monet tahot ovat lähtökohtaisesti sitä mieltä, ettei takalle tarvita korvausilmaventtiiliä. LVI-suunnittelijamme totesi aloituspalaverissa, että he Vesitaidolla suosittelevat aina korvausilmaventtiiliä takalle. Suunnittelijan ehdotus oli laittaa lautasventtiili lattialle ja ulos Ross-tuuletuspaalu. Varmaan ihan toimiva ratkaisu, mutta siinä on estetiikka paiskattu romukoppaan.
Niinpä laitoin takan myyneen Oriveden Värin kautta asiasta kyselyä Tulikivelle. Oriveden Värin Harri olikin sitten jutellut asiasta monen eri tahon kanssa. Lopputulemana hänellä oli useampi ehdotus, miten asian voisi hoitaa:
- Ei laiteta ollenkaan korvausilmaventtiiliä. Takkaa sytytettäessä avataan ikkuna.
- Takan alle laitetaan Tulikiven korvausilmalaatikko. Tällöin ilma johdetaan ulkoa suoraan takan alle. Ongelmana on, että systeemissä ei ole sulkuventtiiliä. Koska hormipelti on kiinni-asennossakin aina hieman auki, kävisi tällä järjestelmällä piipussa aina veto. Lisäksi tuloilma on pakkasella kovin kylmää. Järjeselmän huoltaminenkin on kovin hankalaa. EDIT 21.7.2015: Tulikiven korvausilmaventtiilinkin saa suljettua, lisätietoa Tulikiven sivuilla: http://www.tulikivi.fi/tuotteet/Korvausilmasarjat
- Laitetaan korvausilmaventtiili kattoon.
- Laitetaan korvausilmaventtiili seinälle takan läheisyyteen.
Harri itse ehdotti näistä viimeistä vaihtoehtoa. Venttiili laitettaisiin seinälle 1-1,5 metrin korkeudelle. Tällaisen venttiilin voi sulkea, huoltaa ja tuloilma ehtii lämmetä hieman ennen takalle menoa. Tämä vaikutti myös omasta mielestäni järkevimmältä ratkaisulta, joten luulen, että teemme näin. Kerron sitten toteutuksesta ja toiminnasta joskus, kun olemme päässeet niin pitkälle.
EDIT 21.7.2015: Tässä yhteydessä jäi mainitsematta, että tuloilmaputkea rakennettaessa on syytä huomioida veden kondensoituminen kylmille pinnoille. Esimerkiksi seinärakeniden sisälle jääviltä osin putki tulisi eristää.
EDIT 21.7.2015: Tässä yhteydessä jäi mainitsematta, että tuloilmaputkea rakennettaessa on syytä huomioida veden kondensoituminen kylmille pinnoille. Esimerkiksi seinärakeniden sisälle jääviltä osin putki tulisi eristää.
Eikö kukaan ole kommentoinut edellistä ratkaisua? Voisiko polttoilman ottaa eristetyllä ja venttiilillä varustetulla putkella ulkoa suoraan arinan alle. Miten tulet sytytetään? Avataan takan suoraveto ja piipun pelti ja seuraavaksi polttoilmaventtiili. Sytytetään takka kuivilla pilkkeillä ja luukut kiinni. Voidaan varmistaa tilanne pysäyttämällä iv-kone hetkeksi. Onnea yrityksille.
VastaaPoistaKiitos kommentista!
PoistaKyllä polttoilman voi ottaa suoraan takan alle ja tähän on Tulikivelläkin tuo korvausilmalaatikko, kuten posyauksessa mainitsin. Ehdottamasi ratkaisu olisi juuri tällainen ja siis ainakin Tulikiven hyväksymä, jos sillä nyt on väliä.
En silti näe, miten se parantaa mainitsemiani ongelmia. Putken eristäminen ei lämmitä korvausilmaa. Eristetyssä putkessa kylmä ilma pysyy kutakuinkin kylmänä. Jatkuva veto on estetty sulkuventtiilillä, mutta miten sijoittaisit sulkuventtiilin? Misä se käytännössä olisi? Edelleen tuo huolto kävisi varsin ongelmalliseksi.
Ei silti, ei tähän ole yhtä oikeaa ratkaisua. Mielestäni tärkeintä on tiedostaa ongelma ja pohtia siihen itselle mieleinen vaihtoehto. Meillä on nyt oma viritelmä asennettu. Lähipäivinä ilmanvaihto alkaa pyöriä ja hyvinkin pian voin sitten kertoa toimiiko ratkaisuni vai ei.
Moikka,
VastaaPoistaOnko teille asennettu tuo korvausilmaventtiili seinälle? Onko se toiminut? Meillä pohditaan samoja "ongelmia" tällä hetkellä, joten kaikki tieto tästä olisi tarpeen. :)
Tein aiheesta postauksen, toivottavasti siitä on hyötyä. Vastaan myös mielelläni, jos tulee lisää kysyttävää :)
PoistaKiitos postauksesta, palaan asiaan jos tulee vielä kysymyksiä mieleen. :-)
VastaaPoistaMielenkiintoinen ratkaisu tuo korvausilmaventtiilin asennus. Kiitos vinkistä :)
VastaaPoistaTeimme Finnlamellin lamellihirsitalon. Takka tuli Tulikiveltä tai K-Raudasta- Emme silloin osanneet huomioida tätä korvausilma-asiaa takkaa varten. Ilmanvaihtokone Vallox ilman erillista säätöä poistolle ja tuloilmalle. Laitan aina ilmanvaihdon kiinni takan lämmittämisen ajaksi. Ei sen tosiaan tarvitse olla koko ajan päällä muutenkaan. Ulkoa voi tulla muidenkin savuja sisälle jos imuri vaan vetää koko ajan ulkoa ilmaa sisälle. Naapurin savutuksen ajaksi sammuta aina ilmanvaihtokoneen. Takan korvausilma tulee ikkunasta jos tuuli ei paina omia savuja juuri siitä ilmansuunnasta. Ihan normaali juttu ottaa ulkoa ikkunasta ilmaa. Jos tuuli pyörii talon ympärillä tai samaan aikaan alkaa naapuri polttamaan tulia ja savut tulee meille, niin mies teki hirsiseinään 30 cm korkeudelle lattiasta pyöteän aukon jonka halkaisija on n. 12cm. Ostimme rautakaupasta ulkoseinään sellaisen pätkän viemäriputkeen tarkoitettua venttiiliä jossa on kierrettävä jenkakorkki. Sisäseinälle aukkoon Armaflexistä leikattu pyöreä tulppa. Seinästä takalle irrotettava harmaa vahva kurttuputki. Pituus n.4.5 m pitkä. Tuikkaamme sen sisäseinään ja putken toiseen päähän mies teki kiinteän metallisen laatikon joka on littana ja takan alavetoluukkuun työnnettävä. Toimii hyvin. Emme saa omia emmekä naapurin savuja sisään ja takassa palaa hienosti puut. Lisään puita suuluukusta normaalisti. Kurttuputkihökötystä poistaessa laitamme sen lenkille ja ulos verannalle säilöön. Siinä meidän ratkaisu jälkikäteen tähän ongelmaan.
VastaaPoistaMeillä on talossa korvausilmaventtiilien vaihto edessä, sillä lähdinkin etsimään enemmän tietoa, sillä oli uusi asia minulle. Mies on sitä tarkemmin selvitellyt. Takkakin meiltä löytyy, mutta en tiedä sitten, mihin se vaihto käytännössä tulee. Hyvä vinkki rakentajille tuo tuloilmaputkien huomiointi.
VastaaPoistaMeille laitettiin tuo korvausilmaventtiili, siinä vain pitäisi tuo suodatin vaihtaa. Miten sitten esimerkiksi talvella, jos lämmittää takkaa kovalla pakkasella, ja pitäisi ikkuna avata? Mielenkiintoinen ajatus. https://www.kh-team.fi/palvelut/ikkunahuolto
VastaaPoista