tiistai 5. helmikuuta 2013

LVI-suunnittelua

Kävin eilen palaverissa Vesitaidolla. Kävimme läpi talomme vaatimukset ja allekirjoitimme suunnittelusopimuksen.

Lapsenmielisesti olin ajatellut, että LVI-tekniikka on nyt selvä homma, koska päädyimme maalämpöön ja sain vinkkiä IV-koneestakin. IV-koneeksi siis laitetaan Valloxin 150 tai 200. LVI-suunnittelija kuitenkin totesi heti alussa, että hän ei suosittele IV-koneen esilämmitystä maalämpökaivosta, koska se syö MLP:n hyötysuhdetta. Maalämpökaivon hyödyntäminen vaatisi myös kaivon poraamista n. 20 m syvemmäksi (kustannus tälle noin 700 e). Esilämitystä ei kannata hoitaa sähköllä, koska sitä sitten kuluu ihan riittävästi. Suunnittelija ehdotti seuraavia vaihtoehtoja:
  1. Ei esilämmitystä. Tällöin IV-koneen vuosihyötysuhde laskee noin 60 %, kun se esilämmityksen kanssa on ~70 %.
  2. Esilämmitys hoidetaan erillisellä maapiirillä. Tällöin kaivetaan pihaan putkea ja laitetaan erillinen kiertovesipumppu pyörittämään nestettä piirissä.
Tähän pitää tietysti sekoittaa vielä maaviileä ja maakylmä. Vaihtoehdot ovat seuraavat:
  1. Jos IV-koneen esilämmitys hoidetaan erillisellä maapiirillä, voidaan samaa piiriä käyttää maaviileään. Tämä riittää käytännössä huoneilman parin asteen viilentämiseen. Suurempi hyöty onkin se, että tällä saadaan tuloilmaa kuivemmaksi ja siten miellyttävämmäksi. Tässä taitaa suurin kustannus tulla maan kaivamisesta. Putki maahan ei maksane montaa sataa ja kiertovesipumpussakin puhutaan muutamista satasista.
  2. Jos halutaan enemmän viilennystehoa, tarvitaan maakylmää. Tällöin kattoon tai seinään laitetaan erillinen puhallinkonvektori viilennystä hoitamaan. Konvektori on tietysti tilakohtainen, joskin sen voi sijoittaa meillä esimerkiksi eteiseen. Tällöin kuitenkin pitää nukkua ovet auki, jos haluaa, että viileä ilma kulkeutuu myös makuuhuoneisiin. Konvektori maksaa karkeasti noin tonnin.
Tästä kaikesta hämmentyneenä surffailin illalla maalämpöfoorumilla. En ainakaan vielä löytänyt yhtään ratkaisua, jossa IV-koneen esilämmitys olisi hoidettu omalla maapiirillä. Sitäkin useammalla oli esilämmitys hoidettu porakaivolla.

Aivan alun alkaen olin ajatellut, että taloomme tulee MLP ja siihen kaveriksi konvektori. Enää en osaa olla asasta yhtä jyrkkää mieltä. Tuntuu, että joka asia maksaa lisää sen kuuluisan tonnin. Olisi toki kiva rakentaa siten, että ajatellaan vaan toimivuutta ja asumisviihtyvyyttä, mutta pakko on myöntää, että kaikkea ei voi tehdä näin budjetin vuoksi. Tässä ollaan siis meidän kohdalla surullisen kuuluisissa valintakysymyksissä, joissa harvoin olemme osanneet mennä sen investointikustannuksiltaan järkevimmän ratkaisun mukaan. Vähän sekin mietityttää, että jos viilennyksen hoitaa pelkällä IV-koneella, kärsimmekö kesäisin paahtavasta kuumuudesta?

Viikonloppuna on ASTA-messut. Siellä tapaa kauppamiehiä, joista joku saattaa hyvällä tuurilla pitää hallussaan jonkilaista tiedonjyvääkin. Toivottavasti sieltä löytyisi apua ratkaisun tekemiseen. Olisi myös hienoa, jos jollain tämän blogin lukijoista olisi kokemuksia tai ajatuksia aiheeseen liittyen ja vieläpä jakaisi ne kommenttien muodossa :)

1 kommentti:

  1. Tekniikka-arkkitehtimme on palveluksessasi! Tekniikka-arkkitehti on rakentajan todellinen luottokumppani, joka ottaa kokonaisvastuun kotisi LVIS suunnittelu suunnittelusta.
    Tekniikka-arkkitehti laatii toiveidesi mukaiset suunnitelmat ja tekee niihin perustuvat pilkuntarkat LVIS-kustannuslaskennat alan ajanmukaisimmilla ja tarkimmilla ammattiohjelmilla. Luottokumppanisi varmistaa, että työt valmistuvat ajallaan, sovittujen kustannusten puitteissa – ja että työnjälki on aina ensiluokkaista. Tiedätkö, mitkä tekijät vaikuttavat rakentamisen laatuun? Energiavalvoja varmistaa laadukkaan rakentamistavan ja ehkäisee ennalta rakennuksen pilaantumisen aiheuttavat ongelmia. Energiavalvojan tavoitteena on varmistaa, että kotisi on mahdollisimman energiatehokas ja viihtyisä paikka hengähtää ja rentoutua. Energiavalvoja mittaa, etsii, paikallistaa ja raportoi rakentajien sekä LVIS-urakoitsijoiden tekemät virheet jo ennen kuin vahinko ehtii tapahtua. Energiavalvoja vastaa myös tiiviys- ja kosteusmittauksista sekä KVV- ja IV-työnjohdosta ja IV-säädöistä. Suomen LVIS-Suunnittelu on erinomainen strateginen yhteistyökumppani rakentajille, rakennusliikkeille ja rakennuttajille. Tarjoamme tehokkaita työkaluja ja kouriintuntuvaa hyödyllistä tietoutta LVIS-tarvikkeiden ja -töiden ostamiseen ja teettämiseen. Kertyvät säästöt kattavat helposti palveluistamme koituvat kustannukset. Hyödyntämällä palvelujamme ja asiantuntemustamme säästät silkkaa rahaa!

    VastaaPoista