maanantai 18. maaliskuuta 2013

LVI-järjestelmä

Mitäpä sitä selvää päätöstä enää pitkittämään. Kun on päätöksiä tehty, voi niistä raportoida tännekin. LVI-järjestelmä edustaa isoa osaa talotekniikasta ja sillä on suuri vaikutus energiatehokkuuteen, käyttömukavuuteen sekä -kustannuksiin, hankintakustannuksiin ja talon käytettävyyteen. Kuvataanpa tässä hieman päätösprosessia LVI-tekniikan osalta.

Joulukuussa minulle iskostui vahva visio LVI-tekniikasta. Ajattelin, että taloon tulee Niben tai Lämpöässän MLP, Uponorin lattialämmitys ja Valloxin vastavirta IV-kone. Käytännössä tästä listasta ei tule yksikään kohta toteutumaan. Täytyy myöntää, että se on puhdasta sattumien kauppaa. Astamessuilla olin hakemassa tietoa ja tarjouksia aika supeasta valikoimasta LVI-tuotteita. Messuosastolla palloillessani kiertelin vain tuntemiani toimijoita läpi, kun Talotekon osaston ohi hiippaillessani satuin pysähtymään syystä tai toisesta KotiLoimun osaston eteen. Loimuvirta tuli kyselemään, tarvetta maalämpöpumpulle. Pakko oli myöntää että tarve on ja niinpä sitten jutusteltiin tovi aiheesta. Loimuvirta esitteli Topwayn lattilämmitysjärjestelmää, kehui Stiebel Eltronin pumput, tottakai, ja kehaisi vielä Systemairin IV-koneitakin. Parasta oli se, ettei Loimuvirta kaupannut kauppamiehen lailla tuotteitaan, vaan puheista välittyi ennemminkin osaaminen ja varmuus edustamistaan tuotteista. Tiedätte varmaan, mitä tarkoitan, jos olette vastaavia "myyjiä" kohdannut. Itse on ollut vastaavia kokemuksia ainakin Pihlan Pirkanmaan edustajan kanssa ja Talotekon talomyyjän kanssa. Niinpä jäin mielenkiinnolla odottelemaan tarjousta KotiLoimun tuotteista.

Messujen jälkeen Kotiloimun Lindström asioi kanssani. Kävin keskustelemassa LVI-järjestelmästä paikan päällä ja sähköpostia on paiskottu suuntaan ja toiseen. Kaikissa asioissa Lindström on vastannut asiallisesti, kattavasti ja erittäin ripeästi esittämiini kysymyksiin. Eli ensiluokkaista toimintaa.

Jaarittelun jälkeen se mielenkiinoisempi osuus, eli valitsemani tekniikka ja perustelut valinnoille.
  • Maalämpöpumppu. Stiebel Eltron WPC 5. Laitteesta huokuu saksalainen jämäkkyys. Kokonaisvaikutelma on, että kaikki on otettu huomioon. Toisin kuin yleensä, varaaja on laitteen alaosassa, koska näin sen on ajateltu vaimentavan viimeisetkin kompressorin värinät. Laitteen osat on tehty Saksassa ja ne on tehty nimenomaan lämpöpumppua varten. Koko laitteelle on 3 vuoden takuu ja kompressorille 7 vuoden takuu. Käytännössä Stiebel Eltronin laatuvaikutelma sai minut hylkäämään ajatuksen suomalisista pumpuista. Hirveää hintaeroa ei eri valmistajien pumpuissa ainakaan omalla kohdallani ollut, ja Stiebel Eltronin osalta järkevä hinta (no, MLP:tä ei hinnalla voi perustella) oli toki yksi valintakriteeri. Joskaan ei se ratkaiseva.
  • Lattialämmitysjärjestelmä. Topway. Topwaylla ei taida Suomessa KotiLoimun lisäksi olla edustusta. Laadukkuus huokuu tämänkin valmistajan komponenteista. Saamme ihan poskettomaan hintaan lattialämmitysjärjestelmän lcd-näytöllä ja hyvillä säätöominaisuuksilla. Tämän valintaa ei tarvinnut lainkaan miettiä.
  • Ilmanvaihto/lämmöntalteenottolaite. System Air VR 700 DCV. Pyöriväkennoinen laite korkealla vuosihyötysuhteella. Päädyin pyöriväkennoiseen laitteeseen koska vaihtovirtakone olisi vaatinut etulämmitystä varten oman maapiirin. Tähän laitteeseen ei etulämmitystä välttämättä tarvita. Voihan vastavirtakoneenkin tehdä ilman etulämmitystä, mutta sitten laskee hyötysuhde radikaalisti. Tässäkin oli hinta ihan asiallinen, toivottavasti laite on niin hyvä kuin jutut kertovat.
  • Viilennys. Kanavapatteri. Viilennyksen kanssa oli vähän soutamista ja huopaamista. Lopulta päädyin kuitenkin kanavaviilennykseen, kun Lindströn vakuutti sen toimivuuden olevan kiinni kanavapatterin mitoituksesta (yleensä nämä kuulemma alimitoitetaan). Kanavaviilennys vaatii tetysti paljon eristämiseltä. Toisaalt konvektorit tuottavat kylmää paikallisesti. Jotenkin kanavaviilennys tuntui miellyttävämmältä ratkaisulta. Kuten näkyy, tätä on vaikea perustella, kyllä tässä ihan mutu-tuntumalla mennään. Kerron sitten ensimmäisten käyttökokemuksien yhteydessä, miten tämä onnistui.
Otan KotiLoimun kautta myös IV- ja KVV-työt. Kaikki asennukset tehdään alihankintana. Mielenkiinnolla odotan, miten KotiLoimu saa lunastettua ne odotukset, jota LVI-järjestelmään ja -urakkaan olen asettanut. Työskentely tähän asti on ollut todella mallikasta, toivottavasti sama meno kantaa projektin läpi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti