perjantai 25. lokakuuta 2013

Eikö tämä laatoittaminen ikinä lopu?!

En tiedä ollaanko maali- vai takasuoralla, mutta ei sitä ihan hirveästi ole jäljellä.

Vessan laattaa ei olekaan esitelty vielä. Så här.




On muuten sangen hanurista nuo kuvat. Väsyneenä vaan ei jaksa. Perjantai-iltana.

torstai 17. lokakuuta 2013

Keskeneräistä työtä

Ei sovi näyttää herroille, ei hulluille. Jos joku kokee kuuluvansa jompaan kumpaan edellä mainittuun ryhmään, sopii sulkea silmät.

Vessa korkattu.
Kylppärin seinät olisi tulleet tänään valmiiksi, jolleivat tehostelaatat olisi loppuneet kesken.
Tämä on nyt sitä paljon mainostamaani hienoa kukkalaattaa. Onnistunut valinta, yhdistää kivasti kylppärin muiden tilojen teemaan.
Hyvältä näyttää kuvassakin, mutta kuva ei ole mitään verrattuna todellisuuteen.
 Eilen jorisin siitä kylppärin pistorasasta. Asiasta puhuminen ilman kuvaa, on kuin... hyvä viini ilman alkoholia.

Kylppärin pistorasia.
Tänään tuli pakastin ja huomenna tulee keittiö. Kyllä se tästä, lapset.

keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Paskat kengät vs. oikeat työkengät

Lokakuun alussa esittelin rakkaat raksakenkäni. Turvallisuusnäkökohdat huomioiden kenkäni saivat VillaTykin Mavalta arvosanan paska, elikkäs vaarallinen.

Mava järjestää blogissaan arvonnan, jossa on palkintona Jalaksen työkenkiä, eli siis sellaisia oikeita työjalkineita, eikä mitään tossusaissea. Mavan arvonnassa olen saanut erityisesti raippaa ja piiskaa naurettavista tossuistani. Onneksi Mava ei jättänyt asiaa pelkästään aiheelliseksi vittuiluksi, vaan hän katsoi minun olevan niin kipeästi kunnon kenkien tarpeessa, että lupasi minulle parin Jalaksia kokoa kanootti. Niinpä kävin sovittamassa tänään tossuja Rautiassa ja päädyin Zenit 3030 -kenkiin. Pienellä tutkiskelulla kotona totesin kuitenkin Zenit 3018:t paremmaksi vaihtoehdoksi. Piakkoin tässä siis raksaillaan kunnon kengät jalassa.

www.dinyrkesbutik.se
Onhan nuo komiat työvälineet. Ja hyvät jalassa. Ja turvalliset.

Eli kiitokset Mavalle, kun välität minunkin jaloistani. Kaikkineen erittäin hyvä juttu, että turvallisuusnäkökohdat nousevat esille omatoimiraksaajien blogeissa. Siispä kaikki kipin kapin VillaTykkiin lukaisemaan täyttä asiaa ja tietysti samalla osallistumaan kenkäarvontaan! 

Vesieristettä, laattaa ja tarjouksia

Kuivien tilojen laatoitustön jälkeen keräsin kaiken rohkeuteni ja siirryin kylpytilojen puolelle. Eilen telasin kylppärin seinään vesieristeen. Oikean kalvopaksuuden arvioin telaamalla ohjeen mukaisen määrän tavaraa seinälle. Tässä tapauksessa tulee ehkä vähän suotta tuplaeristys, kun kaakelilujassa on vsieriste valmiina. Saumat kuitenkin pitää neuhata, joten samalla vaivalla sitä sitten telaa eristeen pintaan kokonaan. Tästä syystä olisin voinut käyttää lujalevyä, mutta se taas on hinnaltaan kaakelilujan kanssa samoissa, joten samapa tuo.



Cascon läpivientipalat ovat muuten varsin hyviä. Tiivistä tulee. Sähkörasiaan minulla ei ollutkaan sopivaa vahvikepalaa, joten tein sellaisen rullatavarasta puhkomalla hieman rasiaa pienemmpän reiän palan keskelle. Rasian varustin korokerenkaalla, jotta myös tuo kohta on tiivis. Vastaavan mestarin mukaan tässä kohtaa yleensä luistetaan ja rasia jää seinätason alle.

Eilen illalla kävin telaamassa seinät toiseen kertaan. Niinpä tänään pääsin laatoittamisen kimppuun. Jotain jo ehdin saada aikaiseksikin. Iltapäivällä kävin rautakaupassa ja hain ristilaserin työn helpottamiseksi. Saas nähdä onko se hitti vai huti.




Tärviö tuli vältettyä vahingossa, kun soitin Merjalle. Olin laittamassa tehostelaattaa väärälle seinälle. Enpäs enää muistanut, että laatta e tule suihkun taakse, vaan pitkälle seinälle. Pitkä oli tehostelaatan hintakin, mutta onhan se komeaa sitten. You'll see.

Eilen talolle ilmaantui kasa kodinkoneita. Pakastin ei ollut matkassa, saas nähdä, koska se tulee.

Eilen ja tänään talolla on käynyt muutenkin porukkaa, kun Vesivekin ja Sadexin myyjät kävivät mittomassa kattoturvatuotteita ja pari kaihdinkauppiasta poikkesi mittailemassa ikkunoita.

sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Valmista lattiaa

Keskiviikkona ja torstaina laatoitustyö jatkui. Kiinnitin ensin kokonaiset laatat ja leikoin lopuksi palaset. Ostin Biltemasta n. 50 €:n laattaleikkurin, joka osoittautui erittäin hyväksi hankinnaksi. Mano lupautui viikonlopuksi kaveriksi, joten yritin väen väkisin nykertää laatoituksen valmiiksi lauantaita varten. Yhdeltätoista oli pakko tunnustaa, että homma jää vähän kesken. Viidentoista tunnin työpäivä alkoi olla riittävästi.




Tytöt kävivät auttamassa isiä mittauspuuhissa. Siiri ihastui myös laattaleikkuriin.
Lauantaina Mano sitten tuli jeesimän ja vuorossa oli saumaus. Tosin saumat piti puhdistaa sitä ennen ja lattia oli imuroitava. Joku oli sotkenut laatoja saneerauslaastilla, joten nekin sotkut oli siivottava. Koska torstaina jäi muutama laatta kiinnittämättä, piti ne lätkiä paikalleen, eikä lattiaa voinut saumata kokonaan kerralla. Niinpä jätimme teisen suosiolla saumaamatta. Se puuha oli vuorossa tänään, kun rykäsin itse saumaten ja pesten. Saumauslaasti kuivuu aika nopeasti, joten työssä on pakko pitää melkoista tahtia. Hikihän siinä tulee. Työ on kuitenkin erittäin palkitsevaa, koska lopputuloksena on valmista lattiapintaa.

Laatassa on mukavasti elävyyttä. Laatan pinnassa on tosin vielä näissä kuvissa saumauslaastipölyä, joka pitää imuroia pois. Ei taida vaan meidän Electrolux tykätä siitä hommasta.


Eteisen saumat ovat vielä märkiä, joten väri on tummempi kuin olohuoneessa.


Laattoja jäi kaksi kokonaista kappaletta yli. Saneerauslaasti jouduin hakemaan pari säkkiä lisää, eli sitä meni yhteensä 7 säkkiä (Casco FloorFlex). Saumauslaasti riitti juuri sopivasti. Eli mitoitus meni nappiin. lopputulos miellyttää omaa silmää, joten työ lienee onnistunut. Merja voi heittää vaikka kommentin, jos on eri mieltä ;)

tiistai 8. lokakuuta 2013

Laattamies

Tänään laattamies saapui paikalle (eli allekirjoittut suvaitsi aloitta laatoitustyön).

Olin etukäteen pähkäillyt mielessäni päälinjat laatoille. Poikittainen linja takan ja keittiön välisen seinän viereen ja pitkittäinen linja takan taakse. Så här:



lottoamisen voi taas jättää väliin, koska laattojen jako poikittaissuunnassa menee puolijaolla tasan. Samoin pitkittäislinja asettuu (ainakin testiladonnan mukaan) juuri tasan etuovelle. Eli käytännössä laattojen leikkaustarve on pienin mahdollinen.

Linjojen piirtelyn ja koeladonnan jälkeen ehdin kiinnittää muutaman laatankin, ennen kuin piti lähteä hakemaan tyttöjä päiväkodista.




Aamullap palaveerasimme vastaavan mestarin kanssa. Aiheena oli vesieristykset ja muutama muu pikku juttu. Palaveri oli taas kerran hyvä. Nyt tiedän, miten vessan ja kodinhoitohuoneen kynnykset kannattaa tehdä ja tulipa muutama muukin niksi selväksi. Noista kynnyksistä teen postauksen, koska kuulemma usein omakotitaloissa märkätilojen kynnykset tehdään väärin (siis jätetään tekemättä). Palaan tähän siis hieman myöhemmin.

maanantai 7. lokakuuta 2013

Kylpytiloissa työ etenee / maalausreklamaatio

Niinhän siinä sitten kävi, että olohuoneen katon maalausjälki oli ihan hanurista. Aamu- ja ilta-aurinko tekivät selväksi, että katolle on vielä tehtävä jotain. Se jotain oli 10 litraa maalia kaupasta ja lisää telailua. Ihan varma ei vieläkään voi olla lopputuloksesta, mutta olen toiveikas.


Maalasin lopulta tuon takan päällä olevan puupalkin puhtaalla valkoisella ja jätin vahailut sikseen. Hetken jo suunnittelin mustaa vahaakin, mutta Merjan mielestä on parempi, ettei palkkia korosteta. Luulen, että oli hyvä ratkaisu.

Maalipurkin lisäksi tänään maalikaupasta tarttui matkaan valkoiset seinälaatat ja kylppärin musta tehostelaatta. En vain ameebana tajunnut ottaa kuvaa siitä tehostelaatasta. Mutta hienoa se on, sen voin jo nyt paljastaa :)

Viikonloppuna Siiri, Säde ja Merja maalasivat Siirin huoneen valmiiksi.


Itse askartein saunan ja kylppärin parissa asennellen SPU-levyjä kattoihin ja saunan seiniin. Tuon homman jälkeen oli taas ukko ihan uretaanissa, mutta onneksi ei ollut tällä kertaa hiuksia, joita sotkea urtsilla.


Kylppärin kattoon piti tehdä luukku jakorasiaa varten, koska sähkärit olivat puhoittaneet rasian aika tiukoille.

Kuvassa näkyy roikkuvat valokuidut, joiden projektori on teknisen tilan puolella.
Sauna ja  kylppäri alkavat olla valmiita vesiersitystä varten. Huomenna palaveeraamme vastaavan mestarin kanssa, jotta tulee tarkisteltua, etten ole unohtanut mitään tärkeää. Samalla pitää käydä läpi taas muutama muukin pikku juttu, jotta työskentely itsessään sujuu joutuisasti.

Eilen täytin lattiasta reikiä tasoitteella. On sekin homma jäänyt roikkumaan, kun ei ole oikein kiinnostanut. Nyt se oli pakko tehdä, jotta pääsen laatoittamaan lattioita.

Laskeskelin tänään, että olen aika rapsakasti jäljessä budjetoitua aikataulua. Käytännössä ulkohommiin meni enemmän aika kuin olin ajatellut. Onneksi aikataulussa on pelivaraa. Eikä se auta muuta kuin tekemällä. Huomenna siirryn eteisen ja olkkarin lattian kimppuun. Laskeskelin, että on järkevintä aloittaa laatoitustyö siitä, jotta keittiökaapit saa sitten suoraan paikoilleen ja muut kiintokalusteet näppärästi keskelle olkkaria.

perjantai 4. lokakuuta 2013

Paljasta pintaa

Tämä viikko meni vielä maalausten parissa. Makuuhuoneen seinistä tuli hyvät, mutta päätin silti maalata olohuoneen seinät puhtaanvalkoiseksi. Tänään sain maalaukset valmiiksi lukuun ottamatta Siirin lilaa seinää, jota isi ei missään nimessä saanut maalata. Sädekin alkoi puhua seinille piirtämisestä (tarkoitti maalaamista), joten huomenna tytöt pääsevät maalaamaan viimeisen seinän pätkän.

Eilen talolle tuli kaksi lavallista laattoja. Vihreät ja oranssit laatat ovat keittiön ja kodinhoitohuoneen välitilojen laattoja ja taempana on olohuoneen isot lattialaatat.


Kuvassa vilahti myös Säteen vaaleanpunainen seinä.

Olohuoneen katosta tuli murheenkryyni. Katto oli hyvä siihen asti, kunnes iltapäiväaurinko pyyhki kattoa säteillään.


Tänään aamuaringossa tilanne ei ollut niin paha. En tiedä oliko maali sitten kuivunut paremmaksi, vai mikä oli. Paikkailin paria kohtaa ja toivottavasti siitä tuli edes riittävän hyvä.

Tänään Merja bongasi Kodin Terran mainoksesta väliovia huojennetulla hinnalla. Tarjolla oli Matti-Oven massiivipuisia yksipeiliovia hintaan 95 € / kpl. Normaalihinta huitelee jossain 120 €:n hujakoilla. Ilmoituksessa mainittiin rajoitettu erä, joten Merja soitti ja kysyi, onko ovia vielä jäljellä. Puhelua ei saatu ohjattua infosta eteepäin, joten homma jäi auki. Päätin silti lähteä katsastamaan tilanteen paikan päälle. Onneksi ovia oli vielä jäljellä ja niinpä saimme väliovet hankittua. Ostin samalla karmit ja satiinilasisen oven kodinhoitohuoneen ja kylppärin väliin. Kaikkineen olen erittäin tyytyväinen, että saimme tonnilla kaikki väliovet ja vieläpä massiivipuisena. Massiivipuisten kovan hinnan vuoksi olimme päätymässä raidoitettuihin puristeoviin, mutta nyt kävi hyvä tuuri, eikä näin tarvitse tehdä.

Samalla reissulla ostin rosteriset kaivon kannet, jotka kuitenkin olivat sitten väärää mallia. Pitänee palauttaa ne. Ostin myös kasan ovenkahvoja hintaan 5 € / kpl ja valkoisia kiuaskiviä.

Huomenissa taas jatkuu.

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Rakkaat raksakenkäni mun

Risu Casa haastoi ilmiantamaan omat raksakenkäni. Oikeastaan minulla on menossa jo toinen kierros kenkiä tällä raksalla, kun edellisistä irtosi pohja Merjan käsittelyn jälkeen. Pyykkikonella ja kuivausrummulla oli osuutta onnettomuudessa.

Nämä tohvelit olen alun perin hankkinut sisäpelikengiksi. Sitten näillä on purjehdittu yksi kisakausi H-veneen kyydissä halki sen seisemän veden (No ainakin Näsijärvellä, Airistolla, Lahden Vesijärvellä ja Itämerellä). Suurehkosta koosta johtuen (45) nämä toimivat myös kyseisen aluksen pelastuveneinä.


Näiden lisäksi olen kuluttanut tällä raksalla yhdet Niken juoksutossut, joista mainitsin tuossa edellä. Nuo kengät elävät edelleen raksatouhuissa mukana noiden kuvassa olevien sinisten tossujen oikean jalan nauhan muodossa.

Raskaimmissa ulkohommissa olen luottanut Hanwagin vaelluskenkiin (priimat) ja Nokian metsurisaappaisiin (kokoa 46). Näistä ei ole nyt tähän hätään kuvaa tarjolla.

Enpäs jaksa tässä kohtaa haastella muita sen enempää. Toki jos lukaiset tämän ja pidät raksablogia, olisi varsin kiva, jos myös esittelisit blogissasi raksakenkäsi.