perjantai 21. syyskuuta 2012

Kottakoo - meidän koti?

Kotiprojektissa on ehtinyt tapahtua yhtä ja toista, mutta en laiskuuttani ole jaksanut dokumentoida tänne mitään. Merkittävin tapahtuma lienee tonttikaupat, jotka viimeisteltiin 3.9. kunnanvirastolla. Havahduin elokuussa pohtimaan pohjatutkimuksen tekemistä tontilla. Olisihan se varsin järkevää selvittää minkälaisen suopohjan sitä on itselleen hankkimassa. Tilasin kairaukset Geopalvelu Oy:stä. Kuuden pisteen kartoitus maksoi hieman yli tonnin. Sovitun aikataulun mukaan tulosten olisi pitäny ehtiä ennen kaupantekoa. Mutta niin vain tuli syyskuun alku ennen kuin sain raporttia lapaseen. En ottanut tästä kuitenkaan hirveää stressiä, kun muuta kautta kuulimme tontin olevan hyvin todennäköisesti soramaata ja helppoa perustaa. Omalla tuurillani paikalla olisi silti voinut olla letto, mutta onneksi näin ei lopulta ollut.

Tonttikauppojen ohella ollaan tehty alustavia suunnitelmia talon pohjasta ja käyty tapaamassa talokauppiaita. Asuntomessuilta tarttui muutama kiinnostava talovalmistaja. Rakennusalalla työskentelevä kaveri auttoi asiaa tekemällä lyhyen listan raksafirmoista, joiden työnlaatu on sillä tasolla, että niitä voi suositella. Noh, ei asia ole kuitenkaan niin yksioikoista, minkä tahansa puulaakin kanssa voi tulla ongelmia, mutta jostain on hyvä alkaa. Aivan aluksi kävimme Dekotalolla ihmettelemässä asioita. Vaikutti ihan asialliselta ratkaisulta ja rakennusaikakin luvattiin lyhyeksi (5 kk). Parasta tässä tapaamisessa oli kuitenkin se, että talokauppias vinkkasi, ettei tontillemme välttämättä ole ihan pakko rakentaa kaksikerroksista taloa. Tämän innoittamana soitin rakennustarkastajalle ja hän totesi, että yksikerroksinen riittävän korkea talo voisi myös olla ihan hyväksyttävä. Tässä kohtaa ajatuksemme kaksikerroksisesta talosta lensi oitis romukoppaan. Olemme kipitelleet kolmatta vuotta portaissa kahden kerroksen väliä, joten ei kiitos. Niin ja Dekotalolla oli tarjolla ihan ok talomalli. Muutosten tekeminen malliin on vaan aika nihkeää ja kun ulkomuoto ei aivan täysin iske taitaa Dekotalo jäädä rakentamatta.

Seuraavaksi sovimme treffit Jetta-talon edustajan kanssa tontillemme. Tämä oli erittäin antoisa tapaaminen. Saimme kaverilta suosituksen poiketa arkkitehdin juttusilla. Koska jokaisella on omat toiveensa talon suhteen, on hyvä käydä ajatuksiaan läpi ammattilaisen kanssa. Taloedustajalla on diili Arkkitehtuuritoimisto Jaakko Niemisen kanssa siten, että heiltä saa pienellä rahalla talosta hahmotelman, jonka mukaan Jetta laskee tarjouksen. Niinpä suuntasimme Niemisen juttusille. Tuon tapaamisen jälkeen voi vain suositella arkkarin käyttämistä taloprojektissa. Tähän asti olimme ajatelleet ottaa vain jonkin talovalmistajan valmismallin, jotka olivat olleet "ihan kivoja". Arkkitehdin kanssa käyty keskustelu selvensi omia ajatuksia ja toisaalta hänellä oli todella hyviä huomioita talon sijoittelun ja mallin suhteen. Lopulta päädyimme muokkaamaan talopohjan Jetta-talon Kuura-mallista, johon ihastuimme kaikkein ensimmäisenä plärätessämme talokirjoja viime talvena. Aika hauskaa, että juuri se malli sitten istuu tontillemme niin hyvin.

Vielä soppaan lisätään Taloteko. Kävimme heidän toimistollaa viettämässä yhden illan suunnittelun parissa. Emme olleet saaneet vielä arkkitehdiltä pohjakuvia, joten kävimme Taloteon kanssa ajatuksemme alusta alkaen läpi. Eräs Taloteon aiemmin toteuttama kohde oli juuri sitä mitä haluamme, malli kuin Jetan kuura, mutta koko ~120 neliötä (Kuura on 135 m2). Taloteolla käyty keskustelu oli myös erittäin hedelmällistä ja heidän edustajansa sai kyllä luotua vakuuttavan kuvan. Tässä keskustelussa aloin muuttaa kantaani avaimet käteen -ratkaisun suhteen. Taloteon edustajan mukaan rakentamisessa saa merkittäviä kustannussäästöjä, kun kilpailuttaa rakentamisen pienemmissä osissa sen sijaan, että ottaisi koko paketin valmiina. Hän myös korosti pääsuunnittelijan merkitystä rakennusprojektissa ja kilpailutuksen apuna.

Näiden lisäksi vierailin yksin Kastellilla ja sain tarjouksenkin eräästä mallista. Vähän hajuton ja mauton, meille ei tule Kastellia. Asuntomessuilla jätimme myös Designtalolle yhteydenottopyynnön, mutta eipä ole mitään kuulunut. Sinänsä ihan sama, koska Designtalolla on sama juttu kuin Dekotalolla, ulkoseiniä ei siirrellä / muokata. Tämä ei sovi nyt ajatukseen, koska haluamme taloon omaa ilmettä.

Edellisviikolla saimme sitten Niemiseltä ja Taloteolta pohjakuvia. Molemmat olivat hyviä, mutta pienellä hienosäädöllä saimme Taloteon ehdotuksesta todella mainion.



Näistä mennään eteenpäin, tarjousta odotellessa. Vielä olisi yksi potentiaalinen talovalmistaja tapaamatta. Pitäneekin soitella sinne ensi viikolla ja sopia tapaaminen.

Sovin tänään Ylöjärven Keittiökalustetukkuun tapaamisen luottomyyjän kanssa. Kyseisestä firmasta on monta mielipidettä ja kokemusta ihmisillä. Meille yksi myyjistä on suunnitellut hyvän keittiön möksälle ja toisen edelliseen asuntoomme. Todella hyvä suunnittelija ja hinta on ollut kohdillaan, eikä kyllä olla löydetty valittamista laadustakaan. Mutta palaan tähän keittiöjuttuun toiste.

-Pekka